Šašlik (gruzinsky მწვადი ukrajinsky шашлик) je druh kebabu (marinované maso grilované na špízu), který je oblíben zejména ve státech bývalého Sovětského svazu a Ruského impéria, konkrétně v Gruzii, Rusku, Arménii, Ázerbájdžánu, Uzbekistánu a na Ukrajině.
Nejčastěji se skládá ze střídajících se kousků masa a cibule. Ačkoli bylo slovo „šašlik“ nejspíše převzato kozáky od krymských Tatarů už na počátku 16. století, Rusové ho rozšířili po celém Ruském impériu již 19. století. Od této doby se však rozšířilo velmi rychle; v roce 1910 už bylo známo v Sankt Petěrburgu a do roku 1920 se stalo běžným pokrmem ve všech městech Ruska.
Šašlik je nejčastěji připravován z kousků prorostlejšího masa o velikosti většího ořechu, marinovaného přes noc ve směsi červeného vína, octa a koření. Maso se napichuje samotné nebo v kombinaci s cibulí a sezónní zeleninou (na Kavkaze i s ovocem) na ploché jehly (šampury) a opéká se nad žhavým uhlím, nejlépe z břízy. Stacionární gril pro přípravu šašliku se nazývá mangal. Opečený šašlik se podává s chuťově výraznými omáčkami, zelenými bylinkami, případně zrníčky granátového jablka.
Na Ukrajině je šašlik připravován i z větších kusů marinovaného masa (marinuje se nejčastěji v majonéze ochucené pepřem, cibulí apod.) jako jsou například celé čtvrtky kuřat apod.